Osnutak i djelovanje HDGT

Osnutak i djelovanje Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara

Opisati djelovanje Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara tražilo bi mnogo više prostora. Uostalom, o Društvu najbolje govore postignuća, gotova sva navedena na stranici www.hdgt.hr. Tekst koji slijedi sasvim je osobni prikaz pojedinosti vezanih uz gotovo sve segmente djelovanja Društva, da se ne zaboravi, da vas dotakne i potakne na sudjelovanje i aktivnost!

Zašto sam osnovao Društvo?

U studenom 1977. počeo sam predavati teorijske glazbene predmete u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Mlad, željan učenika i razreda, nastojao sam predavati što je bolje moguće. Tijekom rada uočio sam da jedna od mojih kolegica, prema mojim kriterijima, nije radila dobro. Svaki razgovor o tome, koji bih s njom o tome diskretno započeo, ona bi otklonila i nikako mi nije uspijevalo doprijeti do nje. I onda sam se dosjetio: Sazvat ću sastanak na kojem će biti više kolegica i kolega, da joj ne bude neugodno, i pokazati pred svima kako ja mislim da bi trebalo predavati.

Vlastite sam ideje o nastavi provjerio kroz nekoliko predavanja održanih po Hrvatskoj: za nastavnike glazbenih škola Istarske županije u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli, 17. studenog 1995., za nastavnike glazbenih škola dubrovačke županije (uz goste iz Hercegovine) u Glazbenoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, 19. i 20. travnja 1996. te za nastavnike glazbenih škola bjelovarsko-bilogorske i koprivničko-križevačke županije u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, 30. studenog 1996.

Ohrabren pozitivnim komentarima i uspjehom tih predavanja, odlučio sam dati formu sličnom djelovanju u svojoj sredini i Školi, i tako sam 1. ožujka 1997. osnovao Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara. U Statut Društva tada je zapisano: Cilj je Društva promicanje teorije glazbe, unapređenje nastave teorijskih glazbenih predmeta, glazbene umjetnosti i kulture, sudjelovanje u glazbenim pedagoškim zbivanjima na području Republike Hrvatske, Europe i svijeta. Već na osnivačkoj skupštini u Društvo se upisalo stotinjak kolegica i kolega – impresivno za ono vrijeme!

I već uz osnutak Društva razgovaralo se o nastavi teorijskih predmeta, naročito o solfeggiu. I prije spomenuta kolegica bila je na tome no u njezinu se pristupu nastavi nije ništa promijenilo. Ali se promijenilo u nastavi mnogih drugih kolegica i kolega. Ako ništa drugo, uvjerio sam se da je točna izreka: Svako zlo za neko dobro. Naime, bez spomenute kolegice ne bi bilo ni Društva.

Ubrzo je Društvo postalo svojevrstan uzor drugima, znak i potvrda da se može i tako djelovati i okupiti istomišljenike na boljitak sviju, pa su se tako formirale slične udruge, a među osnivačima, što me posebno veseli, prednjačili su moji nekadašnji učenici: Nives Andrijašević-Janković osnovala je Hrvatsko društvo flautista; Branko Starc je osnovao Hrvatsku udrugu zborovođa; Željka Banović je osnovala Savez mažoretkinja Hrvatske, a zatim i Majorette-sport WORLD Federation; Bojan Pogrmilović je osnovao Hrvatsku udrugu vokalnih pedagoga, itd. Godinama kasnije, HDGT je postao uzor i kolegama u susjedstvu da se organiziraju. Nakon predstavljanja Društva u Beogradu i Skopju, tamošnji su teoretičari osnovali svoje udruge.