Biblioteka Društva

Biblioteka Društva

Godine 2000., uz obilježavanje 250. godina od smrti Johanna Sebastiana Bacha, Durštvo je objavilo knjigu Mali ljetopis Anne Magdalene Bach, čime se i Hrvatska uvrstila među zemlje koje su prevele to djelo, kao dvanaesta u nizu. Sve je te godine bilo posvećeno promociji te knjige, popularizaciji HDGT-a i teorije glazbe.

Središnja je promocija bila 21. 3. 2000. u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, uz prigodan koncert naslova Po načinu starih što su ga izveli učenici Škole Vatroslava Lisinskog, u organizaciji Glazbenoga kluba Škole. Promociji je bio nazočan i gospodin Peter Lange, izaslanik za kulturu pri Veleposlanstvu Republike Njemačke u Zagrebu, čijom preporukom je izravno od Veleposlanstva dobiveno 1.000 DM za tisak knjige. Bach i HDGT bili su tih dana u svim medijima i tiskovinama, od Vijenca do Vjesnika, radijskih programa i televizijskih emisija. Slijedilo je tridesetak promocija i predavanja vezanih uz teoriju glazbe po cijeloj Hrvatskoj.

Promocija knjige održana je 14. ožujka 2000., u sasvim ispunjenoj knjižnici-čitaonici Sesvete, uz koncert Bila je to prva knjiga objavljena u Biblioteci Društva, i početak doista impresivnog niza djela.

Danas je u Biblioteci tridesetak naslova, a svi se mogu vidjeti na stranici Društva, www.hdgt.hr. Time smo postali vodeći izdavač glazbeno-obrazovne literature u Hrvatskoj. Posebna je vrijednost naših izdanja to da su, baš kao i časopis Theoria, jedini u Hrvatskoj u potpunosti pisani prema standardu hrvatskoga stručnoga glazbenog nazivlja, zahvaljujući Nikši Gligu i Sanji Kiš Žuvela.