Časopis Theoria

Časopis Theoria

Već uz prva okupljanja članova Društva postalo je jasno da smo spremni ponuditi kvalitetne sadržaje. Mnoge kolegice i kolege željni takvih skupova javljali su se sa željom da dođu na ta stručna okupljanja, ali ih ravnatelji škola jednostavno ne bi pustili ili bi odbili platiti im putne troškove. Da bismo ipak doprli i do onih zainteresiranih nastavnika kojima nije bilo moguće doputovati do Zagreba, uz podršku i pomoć muzikologa Nikše Gliga pokrenuo sam glasilo Društva – časopis Theoria (svi se brojevi časopisa mogu pogledati na web stranici Društva, www.hdgt.hr). Časopisom Theoria doprli smo ne samo do kolegica i kolega u glazbenim školama, nego i do svih onih zapostavljenih i zanemarenih nastavnika glazbene kulture i glazbene umjetnosti u cijeloj Hrvatskoj. Zahvalnost pojedinih, izražena mi usmeno i pismeno, bila je najbolji znak da smo napravili dobar potez!

U prvih 14 brojeva časopisa, koje sam potpisao kao urednik, važniji mi je uvijek bio sadržaj od forme. Bez imalo raskoši i poštovanja prema grafičkim standardima, čak je na moje inzistiranje i užas grafičkog urednika i font pisma bio sužen 10% zbog uštede na broju stranica, u časopisima nije ostao gotovo ni jedan redak praznog prostora. Ipak, radost članova Društva i nastavnika svih osnovnih i srednjih škola u HR (do broja 15 časopis se tiskao u 2.500 primjeraka i slao na gotovo 2.000 adresa i dijelio članstvu), koji su u njemu pronašli itekako korisno štivo, katkada i darove (pjesmarice, nosače zvuka), a mnogi i ohrabrenje da svoja postignuća i pedagoška otkrića podijele s drugima, u potpunosti bi uvijek sprala opori okus zbog katkada iritirajuće velikoga broja tipfelera.

Od broja 15 (2013.) uredništvo je djelovalo u tročlanom sastavu (Sanja Kiš Žuvela, Nikša Gligo i Tihomir Petrović) uz nezamjenjivu potporu kolegica Alide Jakopanec i Martine Belković, koje su strpljivo iščitavale i kontrolirale stranice časopisa, te lektorice Darie Lazić i grafičkog urednika Slavka Križnjaka, koji bi mu dali završni sjaj. S vremenom, uz desetak članova uredničkoga odbora, uglednih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, i primjenu strožih standarda dvostruko anonimne recenzije znanstvenih i stručnih članaka Theoria je od glasila postala respektabilan znanstveni i stručni časopis. Svi brojevi časopisa mogu s vidjeti na stranicama Društva, www.hdgt.hr.